donderdag 2 december 2010

01-12-2010

Samen met Jana, Suzan, Timon, Mike en Mona ging ik een filmpje maken over duurzaamheid. Ons concept was begin bij jezelf en bedachten wat je zelf allemaal zou kunnen doen. We begonnen over seizoensproducten te praten. Toen zagen wat manderijntjes liggen en dachten aan pratend fruit. We gingen het fruit laten praten over rare en niet duurzame dingen. Bijvoorbeeld een reis die ze moesten afleggen terwijl dit niet eens nodig is. Jana, Suzan, Timon en Mike gingen inspreken en het was erg leuk om te horen. Het filmpje is erg grappig en leuk geworden en duurzaamheid is natuurlijk ook leuk!
Het filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=CPO_Y0KLJRA

24-11-2010

Vandaag waren we in s'Hertogenbosch naar de VIBA-expo in de Gruyterfabriek. Het ging over duurzaam bouwen. Na een korte inleiding werden we ingedeeld in 4 groepen. Allereerst kregen we een rondleiding door de expositie. Er werd verteld over duurzame materialen als leem, klei en een speciaal soort folie voor achter de verwarming en zorgt dat er geen warmte verspild word. Het interessantste vond ik het project in geldermalsen, waar een duurzaame wijk was gebouwd. De inwoners werden hierbij zo goed betrokken dat het project goed werkt en ook zal blijven werken. Na de rondleiding kregen we een lezing. Een ding wat we mekregen was dat je bij de bouw van iets heel goed moest nadenken over de materiaal niet alleen zodat het mooi of duurzaam is maar dat het ook gezond is. Na de lezing gingen we in groepjes plannen bedenken voor een duurzaam park. Ons groepje dacht aan een soort verbrandingsoven waar mensen zelf hun afval in konden gooien. De warmte en energie hiervan zou dan op verscheidene manieren terug komen in het park.

dinsdag 30 november 2010

17-11-2010

Vandaag gingen we naar Duiven. Hier zijn we de ARV afvalverwerkings-fabriek gaan bezoeken. We verzamelde eerst in een zaal waar we allerlei informatie over de fabriek en recycling kregen. Daarna begon de rondleiding in de fabriek. We werden ingedeeld in groepen en kregen een gele helm en een veiligheidsbril op. Het was interessant wat we allemaal te zien kregen. Bijvoorbeeld de grote vuilnishopen waar ze compost van maakten en het dus weer te gebruiken was. Tijdens de rondleiding werd er ook van alles verteld, maar dit was niet zo goed te horen door alle machines. Een belangrijk punt voor recycling is geld, want als er geen winst in zou zitten dan zou het onmogelijk zijn mensen te laten recyclen. Het wordt steeds beter beseft dat er geld mee te verdienen valt en daarom willen ze het industrie terrein uitbreiden met meer recycling.


De weg naar huis werd nog lastig, omdat in de eerste bus die langs kwam maar 4 mensen in konden en we nog een half uur moesten wachten op de volgende. Gelukkig pasten we wel allemaal in de volgende bus en konden we naar huis om te douchen, want om eerlijk te zijn na een dagje in een vuilnisfabriek ruik je er ook naar.

donderdag 11 november 2010

10-11-2010

Vandaag zouden we eigenlijk naar het avvn- gebouw in Leidse Rijn gaan. Dit ging niet door omdat we met een te grote groep waren. Daarom gingen we op school films kijken als earth en andere films die met duurzaamheid te maken had. Taste of waste was een film waarin een nederlandse vrouw voorkwam die speciale technieken had ontwikkeld om groente beter en langer te bewaren, dit was erg leerzaam.
We schoven na de films de stoelen aan de kant en door middel van vragen over duurzaamheid kwamen allemaal op een andere plek op een andere manier te staan. Met de mensen om je heen vormde je een groepje. Ik zit in het groepje met Suzan, Jana, Timon, Mike en Paulien. Samen gaan we een filmpje maken over onze gedachte van duurzaamheid, dit doen we gespreid over onze culturele woensdagen.

woensdag 3 november 2010

03-11-2010

PB031051.JPG downloaden (2,5 MB)


Wat een dag!  Samen met Suzan, Daphne en Michelle vertrokken we vanaf Amersfoort naar Heerenveen. Natuurlijk zaten de treinen niet mee, want door alle vertragingen kwamen we natuurlijk veel te laat in Heereveen. Onderweg kwamen we nog wat HKU'ers tegen die ook vertraging hadden. Met z'n zessen gingen we op zoek naar het Belvedere museum waar we doorheen moesten om naar een ecokathedraal te gaan. Dit was een wandeling van zo'n 2 uur waarin we onderweg nadachten over tijd, snelheid en beweging. Toen we eindelijk bij het ecokathedraal kwamen waren ze de dag al aan het afsluiten. Wel hebben we hier nog rondgelopen. Van gebruikte baksten, tegels en dakpannen was er een heel park gemaakt, ik zou het geen kathedraal kunnen noemen omdat ik hierbij een gebouw voorstel, wat er heel mooi uitzag doordat het zo goed in de omgeving paste. Het leek net op een ruine en de blaadjes die overal lagen versterkte dit effect. Deze dag heb ik ook foto's gemaakt over snelheid en traagheid in cultuur en natuur.

zaterdag 30 oktober 2010

27-10-2010

Een hele week heb ik afval verzameld om dit vervolgens mee te nemen naar de culturele woensdag. We   hoefden alleen anorganisch afval mee te nemen en ik had al een hele boodschappen tas vol! Moet je nagaan hoeveel het zou zijn zou ik het organische afval ook bewaard hebben.
Het afval moest je zo neerzetten zodat je kon zien wat voor persoon het was die het afval verzameld had. Ik had mijn afval ingedeeld in 2 groepen: gemerkt en merkloos, deze groepen deelde ik weer op in balken en andere vormen. De balken kwamen in een vierkant te liggen met het merk naar boven gericht en hierop een andere vorm, die iets met de balk te maken had, met het merk naar buiten gericht. In het midden van het vierkant kwamen de merkloze vormen en was het omgedraaid, van boven lag de balk.



Het afval kwam uiteindelijk allemaal op een grote hoop terecht. Met een groepje moest je afval met een thema er uit zoeken. Ons thema: ronde vormen. Van dit afval moest je iets maken wat ook een betekenis had. Wij gingen van onze ronde vormen iets vierkants maken. Dit beelde uit dat je van afval iets nieuws kan maken. In het midden van onze kubus hing een lampje, die we gevonden hadden en het nog deed, deze kon je van alle kanten bekijken. Het was alsof je een idee kreeg van onze afvalkubus.

zondag 24 oktober 2010

13-10-2010

Vandaag was het de laatse Culturele Woensdag van het blok. Elk groepje kreeg een woord en locatie in Utrecht toegewezen. Mijn groepje moest naar Leidsche Rijn met het woord geheugen. Dit woord moesten we weergeven, dit deden we door landmarks uit de omgeving door middel van kleine performances op te slaan in ons geheugen. Deze mini-performances fotografeerden wij dan, zodat we deze terug op school konden laten zien. Een deel van onze performances laat ik hieronder zien:
Onze eerste landmark was het Vredenburg,
een groot rood gebouw waar concerten
 worden gegeven. Door het doel van het
gebouw dachten wij eraan om een orkest
uit beelden voor de mini-performance.


Een van de andere landmarks die we
zagen was een gebouw dat ons deed
denken aan een schildpad. Bij dit gebouw
deden we daarom een schildpad na.



We kwamen ook een gebouw tegen
dat bestond uit 2 balken die dwars over
elkaar lagen gestapeld. Hierbij dachten 
wij aan een evenwichtsbalk, vandaar  
dat we hier evenwicht probeerde uit 
te beelden.
                                                       




Bij een speelterein, dachten we
natuurlijk aan spelen en dat deden
we ook.
              

woensdag 13 oktober 2010

06-10-2010

Samen met Mona ging ik richting Amsterdam om verschillende kunstwerken te bekijken. We begonnen bij de Nieuwe Kerk. Er stond een stellage in van Krein de Koning, door deze stellage leek het net of ze de kerk gingen verbouwen. Je kon ook op de stellage gaan staan en zo de kerk van een ander hoogte bekijken. Door deze andere hoogte vond ik de kracht van de kerk minder worden omdat je er niet meer zo tegen op hoefde te kijken. Wel was het interessant dat er in de stellage een soort box was waar je in kunt met allerlei ramen waardoor je meer naar specifieke punten ging kijken.
We gingen gingen verder naar het beeldhalwerk. Het tentoonstellingsconcept was constructie en je zag er allerlei manieren voor constructies. Ook waren er velen maquettes te zien.





Ook zijn we nog naar het stedelijk museum gegaan. Hier werd een nieuwe ingang voor gemaakt zodat het museum meer aansluiting op het museumplein zal gaan krijgen. Door het dak op dezelfde lijn te maken komt er een verhouding met het oude gebouw. Je kan moeilijk zeggen dat het een gewicht geeft aan de collectie, omdat wij deze niet hebben kunnen zien, want er was een tijdelijke tentoonstelling zonder de vaste collectie. Wel vind ik de nieuwe ingang die ze gaan maken erg mooi. Toch vind ik hem op de maquette niet passen naast de oude ingang, dit omdat het een modern gebouw is naast een oud gebouw en ze hierdoor niet als een gebouw lijken.

dinsdag 5 oktober 2010

29-09-2010

Vandaag gingen we naar het Kröller-Müller museum. Dit museum ligt in de Veluwe en daarom moesten we eerst een stuk fietsen. We hebben vooral in de beeldentuin gekeken, waar ook het rietveld paviljoen stond. Dit was goed te zien door zijn vaste gebruik van maten, er was een mooi contrast van open en dicht te zien. 
Een ander werk dat ik nog erg mooi vond is van Jesus Rafael Soto. Hij is vooral bekend geworden door zijn open, interactieve sculpturen/installaties, bestaande uit dunne, hangende buizen waar de toeschouwer doorheen kan wandelen. De toeschouwer veroorzaakt verandering en beweging in het object en maakt hier deel van uit. Het werk van hem, wat ik in het museum zag, bestond uit dunne witte en zwarte strepen, hiervoor bevonden zich op kleine afstand vierkanten. Als je er langs liep leek het net alsof de  vierkanten zich verplaatsten.
Een ander bewegend kunstwerk was van Marta Pan. Beelden van haar zijn vaak gebaseerd op de thema's scharnierpunt, evenwicht en draaiing. Ze gebruikt veelal organische vormen. Voor het beeldenpark in het museum heeft ze verschillende dingen gemaakt waaronder Sculpture flottante. Hierin moest ze het museum de tuin en een vijver verbinden. Het mooie aan het beeld is dat hij weerspiegelt in het water, wat het erg interessant maakt.
Verder vond ik het werk van André Volten, 1:4=4x1,erg interessant. De open ruimte die hij creëert trekt de aandacht, maar ook de titel, want je begint je af te vragen wat hij bedoelt. Als je goed kijkt begin je het te begrijpen.
het spoor wat we achterlieten

woensdag 22 september 2010

22-09-2010


We gingen Rotterdam. Allereerst gingen we naar museum Boijmans van Beuningen, waar werken van Joep van Lieshout werden getoond. We liepen langs een beelden expositie aan het water voor we bij het museum kwamen. In het water stonden letters geschreven d.m.v. luchtbellen, deze waren niet goed te lezen, maar het idee was erg leuk. De werken van Olafur Eliasson vond ik er mooi, hij liet ons de golving van water door middel van licht en schaduw. Hierna vertrokken we naar de boot die ons naar een loods, waar nog meer werk van Joep van Lieshout tentoongesteld werd, moest brengen. We pasten niet allemaal op de boot, dus bleven we met een aantal achter en gingen we nog maar even naar een metrostation kijken. Anders dan anderen, niet zo simpel mogelijk, maar er is gewerkt met kleuren licht en het ziet er geniaal uit. De werken van Joep van Lieshout vond ik niet allemaal even geweldig, de stoelen zagen er leuk uit, terwijl ik de ledematen in de andere zaal liever niet zou zien. Tot slot natuurlijk de scrapwinkel!! Waar ik nog wat mooie spulletjes heb gehaald.

dinsdag 21 september 2010

10 balken

De opdracht: maak 10 maal een driedimensionale vorm, waarbij je de grenzen van deze vorm opzoekt. Je maakt 5 paren waarbij je steeds een aspect onderzoekt, waarvan een paar laat zien wat je minimaal en maximaal nodig hebt om de vorm te maken.  Mijn vorm: de balk
1a maximaal

1a minimaal

2a  van balk naar voorwerp
2b van voorwerp naar balk

3a geen strakke lijnen

3b geen strakke lijnen

4a onvoltooid frame

4b doorgelopen frame

5a schuine balk

5b schuine balk

zaterdag 18 september 2010

15-09-2010


Vandaag gingen we een Kinetische lijn door de hele school maken.
Ik had hiervoor een wiel, wat hout, dvd's touw en nog wat materialen mee genomen. Samen met Merel, Daphne en Sven maakte ik een deel van de lijn. We hadden een knikkerbaan gemaakt, waarvan de knikkers gingen rollen toen er een fles tegen aan kwam. De knikkers lieten het wiel rollen en het wiel zorgde ervoor dat een steekwagen tegen een andere steekwagen viel, waardoor deze omhoog schoot en zo aan een touw trok, waar een dvd aan vast zat, zodat er een balletje begon te rollen.
Het was erg leuk om te zien hoe kleine dingen uiteindelijk grote dingen konden laten omvallen. We hebben vaak moeten testen voordat het allemaal goed werkte, maar uiteindelijk werkte het erg goed.
Het filmpje is hier te zien:
kinetische lijn

vrijdag 10 september 2010

08-09-2010



De eerste culturele woensdag ging van start. Deze en aankomende culturele woensdagen zal ik vanaf nu bijhouden op mijn net nieuwe blog.
De eerste keer moesten we nog gewoon op school beginnen. Om de 2 weken zal er worden afgewisseld met excursies en opdrachten. Deze woensdag was het dus opdrachtendag.
Ik werd geplaatst in een groep van 5 met andere eerstejaars, maar ook tweedejaars. De opdracht van de dag was: vorm een barrière. Wij hadden gekozen de barrière onbekend. Mensen zien onbekende dingen namelijk vaak onbewust toch als barrière. We hadden als idee dat er aan onbekende mensen iets gevraagd kon worden, zodat je een doel kon bereiken. Je kon natuurlijk ook op een andere, moeilijkere, manier dit doel bereiken of gewoon niet. Dit wilden dit idee in de aula uitvoeren, door op alle tafels een aantal mensen verspreid neer te zetten. De andere studenten die dan pauze hadden, zouden dan geen zitplaats hebben tenzij ze zouden vragen of de 'onbekenden' wilden opschuiven. Helaas konden we dit plan niet uitvoeren omdat de grote pauze al voorbij was en het dus maar weinig effect zou hebben. Daarom hadden we ervoor gekozen om hetzelfde concept te gebruiken in de zaal waar op het einde van de dag iedereen samenkwam om hun gecreëerde barrière te laten zien. We zorgden ervoor dat er net te weinig stoelen waren voor iedereen. Deze stoelen hadden we in lange rijen, erg dicht op elkaar gezet zodat het lastig was om bij een stoel te komen als er al mensen zaten. De overige stoelen hadden we opgestapeld en achter rechtopstaande tafels (zodat hier niemand op kon zitten) weggestopt, zodat deze niet gepakt zouden worden. Wij gingen al zitten en zagen langzaam iedereen naar binnen komen. De meeste plaatsen aan de zijkanten en de 1e rij waren al bezet, waardoor mensen over de stoelen heen gingen klimmen om in het midden een zitplaats te hebben, zo hoefden ze niet te vragen of ze er langs mochten. Ook werden de opgeborgen stoelen gepakt terwijl er nog stoelen vrij waren, maar dan zou je wel eerst moeten vragen of je er langs zou mogen aan onbekenden.
Over een barrière van stoelen klimmen of toch maar vragen of je erlangs mag?? 
Tsja ieder zijn barrière...